Разковничето отключва късмет

Разковниче - Отключва късмета и успеха във всички аспекти на живота.

Споменавана в много етнографски изследвания за една от най- тайните магически билки в Българското магьосничество. Според легендите, много трудно може да бъде открита. Разковничето отключва късмет и успех във всички аспекти на живота, да отваря заключени врати и възможности в живот. Привлича височайши покровители, дава възможност за постигане на мечти. Дава шансове, които иначе не би могъл да постигне.

Съществува версия, че е много вероятно една голяма част от тайнствените обири да са забулени в мистерията на  разковничето, което в природата намирали само таралежите-майки. В билкарските книги на знахарите и маговете, се говори, че разковничето „отключва” късмета към парите, любовта и щастието, но очевидно отключването с него има съвсем буквален смисъл. Той бил известен още на циганите-конекрадци, които без всякакво усилие отключвали пантите на конюшните.

Сред билкарите се носят легенди, че разковничето може да се намери или от женски таралеж, който захранвал с него малките си в първите 20 дни след раждането им, или от костенурка със захлупена паница върху корубата й. Факт, че да намериш разковниче било много трудна работа. Говори се, че сред крадците листо от растението струвало колкото кило кокаин. Много апаши не биха се скъпили, за да го имат, защото енергията в разковничето била равна на атомна електроцентрала и за секунди вършела чудеса.

Стефан Михайлов счита, че да отвориш ключалка с разковниче е „фасулска” работа, но само недобросъвестен човек би го ползвал за тези цели.

- Разковничето отключва ключалки – то се знае от векове това, да не кажа от хилядолетия. Въпросът е за какво ще го ползваме занапред. Това е едно природно динамо, което може да промени цялостно живота ни. За пръв път чух за разковничето като ученик в гара Костенец, през далечната 1937-а година. Един ден, като отивах на училище и чувам хората да ругаят до една дупка в дувара на къщите на чорбаджи Станко: ”Майка им стара, и конекрадци! Откраднали са на човеко нощеска стоката с разковничето!”

Взех да любопитствам какво е това нещо и от едни деца разбрах, че с разковничето можеш да направиш всичко и че го намирали само таралежите. Женските таралежи захранвали с него малките си. Минаха години. След Втората световна война се запознах с един войвода – българин от Македония – бай Кръстьо Марков Шарков, от когото научих повече. Той живееше на границата с Гърция. Още като дете чувал от дядо си приказки за „харамиите, дето в късна доба „шептат за „ежовата трева”.

Бай Кръстьо ми рече: „Ти, вика, ще видиш как таралежката го носи листото у устата, ама нема да можеш да го вземеш, борба трябва да водиш!” И ми разказа как като козарче с едни други деца видели такава таралежка и със сопите я подплашили да й вземат листото.

Бай Кръстьо се преборил, па го взел за себе си. Къде-къде да го скрие, турил го вкъщи зад иконостаса. И тъй го забравя цели 15 години, до след войниклъка си в Балканската война. Като се сетил за него, то било вече пожълтяло, а от едната страна, на човешко лице замязало. Видях го при него – има лице и гръб това листо. Но химическата смес вътре върши работата.

Бай Кръстьо ми е разправял как с брат му подигнали два метра скала от лозето си само с онова изсъхнало листенце. Турили го на дамара – на цепката на скалата, и за няма и една цигара време камъкът сам се поместил и тъй се извъртял, че се преметнал, като изронил с трясък два кубика пръст. Кранът го вдига отгоре, а това го бута отдолу – подемна сила е това. Тъй са построили пирамидите, тъй са отишли и статуите на Великденските острови. И още много други чудеса намират своето обяснение. Един ден се зачетох в „Милионът” на Марко Поло. Там той разказва за чудото в Самарканд - как камъкът, който сарацините искали да си вземат обратно от християнската черква, се вдигнал на четири педи от земята.

Марко Поло пише, че туй станало „по Божия воля”. Какво друго да каже преди толкова столетия?! Днес си има научно обяснение. Доказва го влакът на една релса – електромагнитната възглавница. Чиста физика на елементарните частици в действие. Разковничето притежава мощна енергия. Въпросът е как да намерим разковниче. Аз съм правил много безуспешни опити. По едно време заградих едно място с мрежи и пуснах вътре таралежи, с надеждата да ме заведат при разковниче, ама не се получи. Намериха пролука и избягаха. Разковничето свети нощем. Това е от електромагнитните протуберанси в него. Те буквално „скачат” в пространството. Всъщност те са тези, които правят завъртането в ключалката.

Пак казвам - да отвориш с него каса е най-лесното. И това, като се разрових в речниците за името на растението на различните езици, си личи и от наименованията му - оказа се, че много народи са знаели, че може да отключва. Въпросът е, пак повтарям - да го ползваме не за апашлък, ами за напредък. Представяте ли си ток без пари?! Всичко около нас се движи на електричество и ни струва много пари!

 

По материали от електронните медии





{START_COUNTER}